De dieren

augustus 2024

23 juni 2024

Eindelijk een mooie zonnige zondagmorgen!

20 maart 2024

De lente is in zicht!

Er lopen er al een paar in de wei!

Charolais

We houden al jaren dieren van het ras Charolais. De Charolais is een runderras dat van oorsprong uit de regio Charolles in Frankrijk komt. Wij hebben voor dit ras gekozen, omdat het rustige, gemakkelijke dieren zijn. De Charolais is wit tot cremekleurig en heeft een korte brede kop. De schofthoogte gaat van 135 tot 155 cm. De stieren kunnen tot 1400 kg wegen. De koeien wegen tussen de 700 en 1000 kg.

La Charolaise is uitermate geschikt voor vleesproductie. De Charolais is een gezond, natuurlijk ras en beschikt over genoeg weerstand om te overleven in natuurgebieden. De Charolais is in staat om in de natuur zijn kostje bij elkaar te scharrelen en wordt daarom graag ingezet om de begroeiing in toom te houden. Ondanks dit sobere rantsoen heeft de Charolais een hoge groeisnelheid. Bovendien is het een vruchtbaar dier, dat gemakkelijk afkalft en goed voor haar kalveren zorgt.

De dieren zijn ongeveer 4 maanden per jaar in de stal, de rest van het jaar lopen ze buiten.

De koeien liggen in de stal op een dik bed van stro en strooisel (afval hooi) gewonnen in het natuurgebied Gooiermars.
Ze hebben veel ruimte (in een stal, waar voorheen  80 melkkoeien verbleven), houden we nu 30 koeien met kalveren.

Het rundveebedrijf is zelfvoorzienend in ruwvoer, krachtvoer (graan) en strooisel! Het medicijngebruik op ons bedrijf ligt laag.
Dit bereiken we door de dieren op de meest natuurlijke manier te houden en geen dieren aan te kopen!
Alle mest van onze koeien kunnen wij kwijt op eigen grond. Wij hebben geen mestoverschot.

NOUGARO

juni 2024

Vanaf 2012 hebben wij ons gespecialiseerd in vleesvee. We kregen meer tijd voor ”onze hobbydieren” en wij zijn onze, al bestaande belangstelling, voor het stamboek gaan intensiveren.

Onze veestapel is uitgebreid en we hebben bezoeken gebracht aan Franse keuringen en aan Franse collega fokkers. Ons fokbeleid is aangepast, er is een Franse stier aangeschaft en we hebben na vele jaren ook zelf weer aan een keuring meegedaan.

Met als resultaat: prijzen op de vleesveekeuringen in 2019 en 2022! We hebben geregeld dieren voor de fokkerij te koop.

NVM 29 oktober 2022