Natuurbeheer Gooiermars

15 augustus 2024

Koeien genieten (nog steeds) van het water!

27 juni 2024

Egelboterbloem op afgegraven gedeelte Gooiermars

24 juni 2024

Eindelijk is het zo droog, dat er stukken gemaaid kunnen worden!

Januari 2024

woensdag 16 augustus 2023
dinsdagmorgen 23 mei 2023
Duizendguldenkruid

De Gooiermars, gelegen aan de stadsrand van Deventer is een bijzonder gebied. Het is een vrij nat gebied waarin zich de bron van de Zandwetering bevindt. Er treedt diep grondwater (kwel) uit de bodem, waardoor er bijzondere plantensoorten voorkomen. Het gebied is relatief kleinschalig en biedt kansen voor een mix van landbouw en natuur. In het gebiedsproces werken landgoed de Bannink, Stichting Ijssellandschap en 3 boeren samen met de gemeente Deventer, provincie Overijssel, waterschap en LTO.

Sinds het begin van de vorming van het natuurgebied Gooiermars beheren we een gedeelte van het Banninkse deel van het natuurgebied. Dit beheer wordt uitgevoerd in overleg met de stichting Sandberg van Leuvenum, de stichting IJsellandschap en de provincie Overijssel.

In het gebied is 60 hectare nieuwe natuur gerealiseerd. Deze natuur maakt onderdeel uit van de ecologische hoofdstructuur, het netwerk van natuurgebieden in Nederland. De nieuwe natuur omvat vooral grasachtige vegetatie. Er wordt gestreefd naar vochtig hooiland en kruiden- en faunarijk grasland.

Om het vochtig hooiland te ontwikkelen is de voedselrijke bovengrond afgegraven en zijn sloten gedempt. Hierdoor ontstaat een schrale situatie waar in combinatie met kwelwater bijzondere vegetatie gaat groeien. Het beheer bestaat uit jaarlijks maaien en afvoeren.

zondagmorgen 24 april 2022

Kruiden- en faunarijk grasland.

Het kruiden- en faunarijk grasland wordt door gericht beheer ontwikkeld. Dit gebied is niet afgegraven, maar verschraald door maaien en afvoeren in combinatie met begrazing. De voedingsstoffen verdwijnen langzaam uit de bodem. Rondom de percelen, die worden begraasd zijn rasters geplaatst. De natuurwaarde van het gebied gaat omhoog en er is ruimte voor bijzondere planten en dieren.

Hemelvaartsdag 2022

7 juni 2022

4 juli 2021
4 juli 2021

Excursie Gooiermars september 2019